Якість професійної освіти – інтегроване поняття, яке включає низку позицій, направлених на підготовку компетентного, конкурентоспроможного фахівця. Одним із головних напрямів є залучення студентів до пошуково-дослідної роботи. Цей вид діяльності студентів розвиває їхні дослідницькі вміння, творчий потенціал, розкриває інтелектуальні здібності, і тим самим дає можливість не тільки виявити здатність студентів до наукової роботи, але й формує соціально-активну особистість.
Конференція традиційно відбулася напередодні професійного свята – Дня хіміка, та пройшла в рамках засідання обласного методичного об’єднання викладачів хімії та біології коледжів та технікумів. Слід відзначити, що до участі у конференції долучилися не тільки заклади освіти, в яких хімія – профілююча дисципліна, але й ті, де хімія вивчається в межах шкільної програми. Робота в гуртках, як одна з форм пошуково-дослідної діяльності студентів коледжів, сприяє поглибленню знань з дисципліни, вдосконаленню практичних та експериментальних навичок. Результати досліджень студенти мають можливість представляти на конференціях, що розвиває їх професійну і комунікативну компетентність. І дуже важливо: студенти бачать, що їх робота дійсно цікавить аудиторію, викликає інтерес як у однолітків, так і у викладачів.
Цього року серед учасників – студенти та викладачі 13 закладів освіти не тільки м. Харкова та Харківської області, а й інших областей України (м. Запоріжжя, Львів, Черкаси, Кременець). Результати своєї роботи представили 49 студентів під керівництвом 23 викладачів коледжів. На конференції було заслухано 19 доповідей:
- «Білки рослинного походження», Стадник Маргарита (Житлово-комунальний коледж ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, кер. Косаріна Світлана В’ячеславівна);
- «Визначення полісахаридів у листках подорожника великого», Фащевська Вікторія (Коледж НФаУ, кер. Зарудко Тетяна Петрівна);
- «Вплив жувальних гумок на організм людини», Луценко Марина, Вержековська Катерина (ДВНЗ «Харківський коледж текстилю та дизайну», кер. Дяченко Людмила Борисівна);
- «Визначення якості меду з різних областей України», Біляєва Дар’я, Бєляєва Дар’я (Коледж НФаУ, кер. Шевченко Ірина Леонідівна);
- «Вплив харчових добавок на організм людини», Пліско Даниїл, Сластіна Вікторія (Житлово-комунальний коледж ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, кер. Косаріна Світлана В’ячеславівна);
- «Метали і сплави в ювелірних прикрасах», Колінько Єлизавета, Попова Ксенія (ДВНЗ «Харківський коледж текстилю та дизайну», кер. Холодова Ніна Олександрівна);
- «Вивчення корозії заліза в різних середовищах», Бологов Кирило, Вольян Павло, Лисаченко Матвій, Погорелов Артем, Ряполов Павло (Харківський державний автотранспортний коледж, кер. Кузьменко Олена Олександрівна);
- «Солі важких металів в минулому та в сучасності», Теплицька Таїсія, Марасова Анастасія (Медичний коледж Харківської медичної академії післядипломної освіти, кер. Краснопольська Світлана Юріївна);
- «Апробація хімічних методів аналізу резорцину», Василенко Валерія (Коледж НФаУ, кер. Богданова Любов Михайлівна);
- «Сучасні відкриття у хімії», Чесніков Дмитро (Харківський механічний технікум ім. О. О. Морозова (кер. Гусєва Ірина Анатоліївна);
- «Місце хімії у розв’язанні сировинних проблем», Бугрименко Микола (Харківський механічний технікум ім. О. О. Морозова, кер. Гусєва Ірина Анатоліївна);
- «Визначення методами якісного та кількісного аналізу окремих показників якості харчових продуктів», Гризо Діана (Коледж НФаУ, кер. Шабаєва Ютта Володимирівна);
- «Формулювання якості борошна в процесі виробництва хлібобулочних виробів», Блінова Олена, Юсупова Шохназа (Коледж переробної та харчової промисловості ХНТУСГ, кер. Тютько Світлана Михайлівна, Скопцова Оксана Анатоліївна);
- «Практичне застосування електролітичних явищ у боротьбі з корозією», Андрущак Віктор (Харківський державний автотранспортний коледж, кер. Синіцький Олександр Миколайович);
- «Інертні гази», Заверуха Ірина (ДВНЗ «Харківський коледж текстилю та дизайну», кер. Дяченко Людмила Борисівна);
- «Органолептичний і фізико-хімічний аналіз чорного байхового чаю», Терновська Анастасія, Савченко Євгенія (Коледж НФаУ, кер. Шевченко Ірина Леонідівна);
- «Історія виникнення сірників», Грінченко Аліна (Коледж переробної та харчової промисловості ХНТУСГ, кер. Тютько Світлана Михайлівна, Скопцова Оксана Анатоліївна);
- «Виробництво і аналіз спиртового розчину саліцилової кислоти і розчину люголя», Макарук Матвій, Герасименко Ілля (Коледж НФаУ, кер. Рижих Валентина Іванівна, Богданова Любов Михайлівна);
- «День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї», Антонов Сергій (Чугуєво-Бабчанський лісний коледж, кер. Ушакова Любов Леонідівна).
Хімія – наука, яка торкається різних сфер нашого життя, тому зрозумілою є різноманітність тем, що були обрані для досліджень учасниками конференції.