16 жовтня 2024 року до Всесвітнього дня здорового харчування проведено науково-практичний семінар «Збалансоване харчування як складова здорового способу життя». Метою заходу є популяризація концепції здорового та раціонального харчування.
Учасниками заходами стали понад 200 представників закладів вищої освіти, фахової передвищої освіти, загальної середньої освіти, наукових установ та практичної медицини і фармації.
Семінар розпочався з вітального слова проректора ЗВО з НПР професора Інни ВЛАДИМИРОВОЇ, у якому зазначено, що Всесвітній день здорового харчування запроваджено з метою поширення інформації та підвищення свідомості людей про здорове харчування. Також репрезентовано інформаційне відео від учасників Студентського наукового товариства (СНТ): здобувачів освітньої програми «Лабораторна діагностика» Євгенії КОМІССАРОВОЇ, голови СНТ, здобувачів вищої освіти 2-го курсу Світлани НОСОВОЇ та Владислави МІХНО.
На семінарі було представлено доповіді, присвячені питанням:
- НАССР – дієвий інструмент чи тягар. Особливості запровадження на українському ринку, – Кристина КРИВОНОС, кандидат медичних наук, доцент кафедри гігієни та соціальної медицини медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, директор комунального підприємства «Санепідсервіс» Харківської міської ради.
- Що вивчає нутриціологія, хто такі і чим займаються нутриціологи? – Олег ШВЕЦЬ, кандидат медичних наук, професор, завідувач кафедри громадського здоров’я та нутриціології Національного університету біоресурсів і природокористування України, президент Асоціації дієтологів України, лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії.
- Основи здорового харчування. Цукор, сіль та трансжири – небезпека, про яку ми можемо не здогадуватися, – Михайло БІБІКОВ, лікар з гігієни харчування відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
- Нутритивна підтримка паліативних пацієнтів, – Валентина Нестеренко, кандидат медичних наук, доцент кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Харківського національного медичного університету.
- Базові основи здорового харчування. Харчування в умовах стресу, – Світлана Свічкар, лікар-ендокринолог, дієтолог, медичний психолог.
Репрезентовані доповіді викликали жвавий інтерес та дискусію.
Семінар завершився підбиттям підсумків та словами подяки учасникам і доповідачам.