Біотехнологія (Освітня програма)

Створення нових, якісних і доступних лікарських препаратів, харчових продуктів, захист навколишнього середовища є одним із найбільш актуальних питань у світовому масштабі, вирішення якого неможливе без використання методів біотехнології. Тому саме біотехнологія є однією з найперспективніших спеціальностей ХХІ століття не тільки в Україні, а й у всьому світі.

Біотехнологія – це галузь знань, яка вивчає та розробляє методи отримання корисних для людства продуктів за допомогою біологічних об’єктів: мікроорганізмів, клітин тварин і рослин. Перші зародки біотехнології з’явилися, коли людина стала використовувати процес бродіння для приготування винних напоїв і випікання хлібобулочних виробів. Як окрема галузь науки біотехнологія була визнана в ХХ столітті.

Біотехнологія забезпечує виробництво лікарських засобів, харчових продуктів, створення трансгенних мікроорганізмів, рослин і тварин тощо. Досягнення біотехнології використовуються майже у всіх галузях науки і техніки, адже саме вона допомагає створювати якісні та недорогі продукти. У теперішній час вагомий внесок біотехнології спостерігається в галузі охорони здоров’я. Можливість необмеженого отримання природних білкових біорегуляторів і біологічно активних речовин, у т.ч. рідкісних і дорогих, відкриває нові перспективи в лікуванні різних захворювань. Біотехнологія займається розробкою вакцин, зокрема для боротьби з такими захворюваннями як СНІД, гепатит, малярія, деякі ракові пухлини. Сьогодні фармацевтичні фірми витрачають на біотехнологічні дослідження біля 20% бюджету, а спеціалісти-біотехнологи входять до ТОП-10 спеціальностей, які є найбільш затребуваними та перспективними як в Україні, так і за кордоном.

Національний фармацевтичний університет з 2000 року здійснює підготовку фахівців з «Біотехнології».

Майбутні біотехнологи вчаться створювати лікарські засоби та виробляти харчові продукти із застосуванням мікроорганізмів, клітин рослин і тварин. Під час навчання студенти пізнають таємниці клонування та трансгенезу.

Процес формування майбутнього фахівця відбувається не тільки у навчальних аудиторіях та лабораторіях, а й безпосередньо у виробничих умовах при проходженні загальної інженерної і технологічної практики на сучасних провідних підприємствах України біотехнологічного профілю (ЗАТ «Індар», ВАТ «Фармак», ЗАТ «Борщагівський ХФЗ», ПАТ «Біолік», «СанІнБев Україна», ВАТ «Вім-Біль-Дан Україна» тощо).

Де і ким можуть працювати біотехнологи?

Випускники, які мають диплом біотехнолога, працюють на багатьох підприємствах, зокрема фармацевтичної, харчової, парфумерно-косметичної, ветеринарної, переробної галузей промисловості та в сільському господарстві.

Їх професійна діяльність передбачає:

виробничо-технологічні та організаційно-керівні функції у галузі виробництва біотехнологічних продуктів;

розробку нових і вдосконалення існуючих технологічних процесів;

отримання біотехнологічних продуктів;

вибір і обґрунтування нових технологічних процесів і режимів виробництва;

забезпечення високого рівня якості продукції;

організацію інженерного і матеріально-технічного забезпечення виробництва у нових економічних умовах.

Випускник Національного фармацевтичного університету за фахом «Біотехнологія» – це фахівець, який має широкий кругозір та володіє знаннями в області хімії, генетики, мікробіології, технології, мікробіології, фармакології, біохімії та ін.

Бути біотехнологом – значить відчувати впевненість у своєму майбутньому!

ФАКУЛЬТЕТ ПРОМИСЛОВОЇ ФАРМАЦІЇ, УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ