Харчувальний комплекс НФаУ

Меню на сьогодні

Положення про харчувальний комплекс 

Изображение 160Поринати у вирій знань, звісно, корисно. Але краще все ж таки на повний шлунок. Борщику би з пампушками, крученик та узварчик і… Изображение 109тістечко. Щоб користь була і для розуму, і для шлунку, до того ж у найпрямішому сенсі. Прийнято вважати, що життя студента веселе та безтурботне, чудова пора! Юність, перша закоханість, друзі, цікаве навчання… В цілому, як співалось в студентській пісні: «від сесії до сесії живуть студенти весело».

Изображение 180 Изображение 170А якщо серйозно, то не таке вже воно й веселе – життя сучасної молодої людини, яка «гризе граніт науки»: великі нервові, інформаційні та емоційні навантаження, перенапруження, хронічне недосипання, особливо в період сесії, порушення режиму дня, характеру харчування… Зазвичай студенти харчуються вкрай нерегулярно, перекусивши на ходу , всухом’ятку, 1-2 рази на день.

Столовая НфаУ2

Ректора Національного фармацевтичного університету В.П. Черних завжди хвилювало питання, як же студенту отримати диплом і не прихопити при цьому виразку. У 2002 р. ректор прийняв рішення про створення харчувального комплексу НФаУ, який зміг би забезпечити здоровою їжею студентів у всіх навчальних корпусах. У квітні 2003 року відкрило свої двері перше студентське кафе «Primus» у навчальному корпусі на вул. Куликівська, 12, розраховане на 70 посадкових місць. На той момент колектив комплексу складав 10 осіб.

Столовая НфаУ1У листопаді 2003 почало працювати кафе «Ex tempore» на 30 посадкових місць в корпусі за адресою: вул. Пушкінська, 53. 1 вересня 2004 року було відкрито кафе «Sirupus» на 150 посадкових місць з централізованим складом, кондитерським цехом та окремим залом для викладачів у Коледжі НФаУ. У всіх кафе було зроблено капітальний ремонт зі 100% відновленням обладнання, основна частина якого – від провідних виробників. Не можна оминути увагою те, що улюбленим місцем для студентів стало кафе «M.D.S.:» (Misce.Da.Signa:), яке почало працювати у 2006 році в навчальному корпусі за адресою: вул. Валентинівська, 4. Воно наймасштабніше, включає в себе два обідні зали й фронт-бар, загалом містить 300 посадкових місць.

Столовая НфаУ3

Історія створення цього кафе – окрема розповідь, яка заслуговує особливої уваги. То було масштабне будівництво, але виконане в дуже стислий строк завдяки тому, що Валентин Петрович здійснював не постійний, не щоденний, а щосекундний контроль за втіленням цього проекту. У кафе розміщено унікальні стельові джерела світла, через них можна годинами спостерігати за природою, у якої, як відомо, немає поганої погоди. Дизайн-проект було зроблено відомим не тільки в Харкові, а й за його межами архітектором Оленою Фондорко. Також в кафе на вул. Валентинівська, 4 є оглядове вікно на всю стіну з обідньої зали в кухню, через нього відвідувачі можуть спостерігати процес приготування їжі. Фронт-бар при вході – це такий собі «мурашник», в якому є й стіна побажань, де маркером студенти пишуть послання шеф-кухарю, й скринька, куди можна вкинути картку з зауваженнями, а найголовніше, тут завжди є еспресо, лате, капучино, какао з маршмелоу та багато того, що покращить настрій. Кава в комплексі харчування – справжнісінька італійська, зварена за всіма правилами за допомогою італійської кавомашини, якій може позаздрити кожне місцеве кафе.

Столовая НфаУ4

Попит студентів на послуги харчувального комплексу залежить від їхніх доходів, які формуються з різних джерел: стипендії, заробітної плати, допомоги батьків. Цю складову попиту брали до уваги як одну з пріоритетних. Основною метою організації пунктів харчування було надання раціонального, корисного і, насамперед, доступного харчування. На сьогодні кафе харчувального комплексу – соціально-орієнтовані заклади, і це найважливіша відмінність. Ціни в усіх кафе однакові: холодні закуски коштують від 2.50 грн., перші страви від 3.00 грн., другі страви від 7.00 грн. Таким чином, за 20-25 грн. можна зібрати повноцінний та смачний обід. Кожного дня меню складає 6-8 салатів, 3 перших страви, 8-10 других страв, страви з сиру, сніданки, борошняні та кондитерські вироби. Різноманіття страв доступно для будь-якого гаманця. Це можливо лише завдяки тому, що всі витрати на утримання харчувального комплексу бере на себе безпосередньо університет. Заклади харчування у НФаУ призначені для надання студентам повноцінного основного харчування, а також для організації сніданку, полуденку. У наших кафе ми забезпечуємо не тільки харчування, а й відпочинок молоді.

Изображение 217Всі кафе харчувального комплексу реалізують продукцію за меню вільного вибору і денного раціону харчування. Кожен шостий потребує сніданку, кожен другий – обіду. Кожен п’ятий студент має отримувати дієтичне харчування. На сьогодні система формування здорового способу життя істотно підірвана, а нова тільки створюється, але колектив має на меті створити такі страви здорового харчування, які мали б попит у кожного відвідувача. У харчувальному комплексі вже стало традицією проводити тижні кухонь народів світу, пропонувати страви з обмеженим вмістом калорій для тих, хто пильно стежить за своєю фігурою, під час формування меню суворо враховувати сезонність, а також не забувати балувати відвідувачів смаколиками у святкові дні, такі як Великдень, Масляна , Спас та інші.

Столовая НфаУ5

Споживачами закладів харчувального комплексу НФаУ є студенти денних відділень і студенти-заочники, які приїжджають на екзаменаційні сесії з інших міст, а також професорсько-викладацький склад і обслуговуючий персонал. Колектив харчувального комплексу складається з шеф-кухарів, кухарів переважно 4-го та 5-го розрядів, які постійно підвищують свою кваліфікацію. Чисельність колективу на сьогодні досягла 90 осіб. Декілька співробітників, які працюють безпосередньо в зонах обслуговування відвідувачів, вільно володіють англійською мовою.

Завідувачі виробництва на прохання ректора Харківського державного університету харчування та торгівлі (ХДУХТ) постійно проводять практичні екскурсії для студентів університету харчування. У наш час в місті вкрай мало закладів з повним циклом виробництва, що оснащені сучасним технологічним обладнанням та працюють за затвердженими нормативами, а кафе харчувального комплексу НФаУ є саме такими.

Зупинятися на досягнутому – не в наших правилах, тому ми запустити новий проект – кафе «Recipe» в гуртожитку №4. У приміщенні вже повністю закінчений ремонт і повним ходом йде робота. Гуртожиток розташований на значній відстані від міської інфраструктури, саме тому й виникла необхідність відкриття там пункту харчування.

Столовая НфаУ6

Студенти мають переважно розумовий характер праці і особливий режим відпочинку, регламентований навчальним планом, тому всі без виключення кафе працюють з 8.00 до 18.00 години, що позитивно впливає на кратність вживання студентами їжі протягом дня. У НФаУ проводяться спарені лекції, перерви між ними встановлюються так, щоб забезпечити раціональний режим відпочинку студентів, правильно організувати їхнє харчування.

У нашому університеті у студентів з’явилась безліч можливостей харчуватись правильно, так що батьки студентів спокійні за їх здоров’я. В основу роботи такого потужного закладу, як харчувальний комплекс НФаУ, покладені чотири основних принципи – Якість, Обслуговування, Чистота і Доступність.

 

30 вересня 2015 року в гуртожитках НФаУ № 3 та 4 було відкрито черговий студентський ресторан.

 
Метеріали за темою:
 
Журнал “Современная фармация”